al contingut a la navegació Informació de contacte

Fira i festes

Festa de Santa Àgueda

Celebració: Als voltants del 5 de febrer, festivitat de Santa Àgueda.

L’Associació de Dones “La Ruella”, organitza la festa de les dones. Tradicionalment, aquell dia les dones es desentenien de les feines casolanes, les quals eren assumides pels seus marits. Avui dia se celebra un àpat col·lectiu, acompanyat d’una actuació musical.

Carnestoltes

Celebració: Un dissabte de febrer o març, segons la Setmana Santa.

La Comissió de Festes organitza el Carnaval, que consisteix en una rua pels carrers del poble animada amb un espectacle infantil. Seguidament, es fa una desfilada de disfresses i s’entreguen els premis. Al vespre, continua la festa amb música de DJ.

Fira de l'Oli i la Pedra

Celebració: Un cap de setmana de març. 21a edició: 29, 30 i 31 de març de 2024.

A la Fira de l'Oli i la Pedra de Vinaixa s'hi promocionen els dos productes més preuats i reconeguts del municipi: l'Oli d'Oliva Verge Extra i la Pedra Natural. A aquests dos també s'hi suma la Pedra Seca, reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO. La Fira també mostra altres aspectes interessants de Vinaixa, i es fan exposicions diverses, rutes sobre la història local i tallers, així com actes culturals, parades i un esmorzar popular.

Setmana Santa

Celebració: Març o abril, variable.

La Parròquia de Sant Joan Baptista organitza els actes de la Setmana Santa, amb la benedicció de Rams a la plaça de la Font, el Via Crucis, la processó de Divendres Sant i els oficis.

Sant Jordi

Celebració: 23 d’abril.

Durant el matí hi ha una parada amb roses i llibres davant l’Ajuntament.

Aplec de Sant Bonifaci

Celebració: Primer diumenge de maig.

El cap de setmana després de les Festes de Primavera arriba l’Aplec de Sant Bonifaci, a l’ermita. El dissabte a la nit se celebra el festival Sant Bonifaci Rock i el diumenge hi ha una missa, una ballada de sardanes i un dinar popular.

Trobada de Puntaires

Celebració: Un diumenge a determinar.

Durant un matí de diumenge la Plaça dels Arbres s’omple de persones aficionades a l'art dels boixets, que reuneix puntaires de diversos indrets de la zona.

Revetlla de Sant Joan

Celebració: 23 de juny.

La Revetlla de Sant Joan obre els actes d’estiu del municipi. Durant la tarda de la revetlla, la Flama del Canigó arriba a Vinaixa. Seguidament es fa la lectura del manifest dels Focs de Sant Joan, s’encén la foguera i es reparteix coca de fruita. A la nit hi ha un castell de focs artificials que es pot veure des de la zona esportiva.

Setmana Cultural

Celebració: Juliol i agost.

Durant l’estiu s’organitzen diversos actes festius, esportius, tradicionals i participatius. 

Festa Major

Celebració: Últim cap de setmana d’agost.

La Festa Major d’estiu és la festa més important del poble i té lloc l’últim cap de setmana d’agost. Compta amb un programa d’activitats per a totes les edats: hi ha concerts de tarda i balls de nit, cantada d’havaneres, correfoc, ballada de sardanes, xaranga i activitats per als infants. 

Diada Nacional de Catalunya

Celebració: 11 de setembre.

Durant el matí de la Diada es fa la tradicional caminada popular de pujada a la punta del Puig, on es penja una nova senyera.

Castanyada

Celebració: 31 d’octubre.

La vigília de Tots Sants se celebra una revetlla a la plaça dels Arbres, on es reparteixen castanyes torrades per a tothom.

Festes de Nadal

Celebració: Desembre i gener.

Els més petits del poble són els protagonistes de les Festes de Nadal. S’organitzen activitats lúdiques i tradicionals, com anar a buscar el Tió.