al contingut a la navegació Informació de contacte

Licitació de la consolidació estructural de l’edifici de la Dalla de Vinaixa

Forma part del projecte Ponent Actiu que lidera el Patronat de Promoció Econòmica i compta amb un pressupost de més de 134.000 €

DIMARTS 01 SETEMBRE 2020

Font: Diputació de Lleida

El projecte Ponent Actiu –que lidera el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació i que està finançat amb fons europeus FEDER – ha tret a licitació un projecte d’obres per fer la consolidació inicial de l’edifici de la Dalla (antic Centre Obrer Republicà), situat a la carretera de Tarragona,1 de Vinaixa. L’actuació es fa per evitar-ne el progressiu deteriorament que està patint degut a la deixadesa i el pas del temps. El projecte inclou el reforç i consolidació dels murs de pedra, brancals i arc dels tancaments i forjats existents, així com l’entorn de l’edifici. S’ha de deixar preparat l’edifici per a poder fer el cobriment i les obres interiors necessàries per a donar la utilitat final a l’edifici, en actuacions posteriors.

 

L’edifici, a dia d’avui, es troba en estat de ruïna. Hi ha dempeus les parets perimetrals de pedra, però amb zones despreses, i els forjats, formats per voltes de 4.35 metres cadascuna que se suporten en unes jàsseres formades per perfils metàl·lics assentats a la vegada a les parets perimetrals. L’edifici original estava format per planta baixa (parcialment soterrada) i planta pis.

 

La Dalla és un edifici noucentista de planta rectangular amb un semisoterrani amb accés a peu pla des del jardí interior i planta baixa amb accés directe des de la carretera de Tarragona. Les parets són de carreus de pedra de diverses mides, sense treballar i disposats en filades. Hi ha grans obertures a les façanes, algunes d’elles són arcades de peces ceràmiques i pedra. El sostre interior està mig enderrocat, fet de bigues metàl·liques i coberta d’encavallada de fusta i teula àrab que es va ensorrar l’any 1970. En origen l’edifici constava de dues plantes, a la inferior hi havia una sala de ball o teatre i al superior, un cafè, una biblioteca i una sala de lectura.

 

El temps per a l’execució del projecte serà de 5 mesos. El pressupost base de licitació és de  111.206,23 € sense IVA, que fan un total de 134.559,54 € amb l’IVA inclòs.

 

El projecte Ponent Actiu aposta per la consolidació d’un model de turisme sostenible i competitiu a les terres de Lleida a través de 58 projectes de municipis de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, el Segrià i les Garrigues, amb una despesa total que ascendeix a 3.836.103,47 €, amb el cofinançament del 50% dels fons FEDER, un 25% dels municipis beneficiats; i l’altre 25% de recursos propis.